Dövme özellikle genç yaştaki kişilerin büyük bir istek ile yaptırdığı bir işlemdir. Kalıcı ya da geçici olarak tercih edilebilen dövmeler kişinin ruh halini yansıtan veya kişiler için bir mana taşıyan semboller içermektedir. Yapılan bu dövmelerden geçici olanlar zaman içerisinde kaybolurken kalıcılar ise ilk günkü gibi deri üzerindeki kalıcılıklarını sürdürmektedir.
İlk başta büyük bir istek ve beğeniyle yaptırılan kalıcı dövmeler zamanla kişilere rahatsızlık verebilmektedir. Bu nedenle kalıcı dövmelerinden kurtulmak isteyen kişiler uzman kişilerin yardımına ihtiyaç duyabilmektedir.
Deri yüzeyinden kalıcı dövmelerin silinmesi yakın zamana kadar mümkün bir tedavi yöntemi olmamakta idi. Alerjik reaksiyonlar, işe kabul alınmama durumları, boşanmalar gibi nedenler dolayısıyla sildirilmek istenen kalıcı dövmeler yeni teknolojiler sayesinde kolaylıkla deri yüzeyinden yok edilebilmektedir.
Dövme silmek için kullanılan cerrahi yöntemler yerini günümüzde lazerler uygulamalarını bırakmış durumdadır.
Q-Switched Nd:YAG lazerler kullanılarak çok başarılı ve son derece tatmin edici sonuçlar elde edilebilmektedir. Q-Switched Nd:YAG lazer, dövmenin boyasını bağışıklık sisteminin yok edebileceği küçük parçalar haline getirerek dövmenin rengini yavaş yavaş açarak yok etmektedir.
Kişilerin Dövme Sildirme İşlemine Başvurma Nedenleri;
Dövme silme işlemi lazer ışınları ile yapılmaktadır. Dövme silmede kullanılan lazer ışınları derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılmasını sağlar.
Q-switched Nd:YAG lazerler farklı renkteki ve dalga boylarındaki lazer ışınları sayesinde dövme silme yönteminde en geniş renk spektrumunda etkili olan teknolojilerden biri olmaktadır.
Koyu renkte olan dövmelerin silinmesi daha rahat ve kolay olurken, açık renkte olan dövmelerin deri yüzeyinden kaldırılması daha zor olmaktadır. Koyu renkte olan dövmeler her türlü ışığı absorbe edebilmesi nedeniyle en kolay şekilde sonuç alınan dövme çeşitleridir.
Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yöntemi kullanılmaktadır. Uygulama yapılan bölgede şişme ve kızarıklıklar gözlemlenebilmektedir. Bir hafta içinde şişlik ve kızarıklıklar ortadan kalkmaktadır.
Lazer İle Her Dövme Silinebilir Mi?
Lazerle kalıcı dövme sildirme işleminin başarısı;
- Dövmenin ve cildin rengine,
- Kullanılan boyaların türüne,
- Dövmenin uygulama derinliğine, yoğunluğuna ve uygulama şekline,
- Dövmenin yapılış zamanına,
- Kullanılan lazer sistemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Lazer İle Dövme Silme Herkese Ve Her Bölgeye Uygulanabilir Mi?
Lazer yöntemi ile dövme sildirme işlemi, güvenle uygulanan bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda tedavinin uygulanması önerilmemektedir. Bu durumlar;
- 18 yaş altı kişilere,
- Hamilelere,
- Hepatit-B hastalarına ve
- Cilt ve deri hastalığı bulunan kişilere işlem uygulanması önerilmemektedir.
- Skar ve açık yaralar üzerine,
- Egzama ve mantar hastalığı bulunan bölgelere,
- Et beni üzerine,
- Burun ve kulak içerisine ve
- Göz ve kirpik çevresine işlem uygulanmamalıdır.
Dövme Sildirme İşlemi Kaç Seans Sürmektedir?
Lazer ile dövme silme işlemi 6 – 8 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Seans sayısı genellikle dövmenin rengine ve boyutuna göre 3 – 10 seans arasında değişmektedir.
Aralıklı seanslar ile uygulanan lazer işlemi ile kişi, istenen sonuca büyük oranda ulaşmaktadır. Tedavi süresi dövmenin ne kadar süre önce yapıldığına göre değişiklik göstermektedir. Eski dövmelerin daha sürelerde silindiğine dair yanlış inanışlar bulunmaktadır.
Ancak alınan sonuçlar göstermektedir ki yeni yapılan dövmelerde çok daha kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Bunun yanı sıra tedavi süresini etkileyen bir diğer etmen ise dövmenin amatör veya profesyonel kişilerce yapılmış olmasıdır.
Profesyonel kişilerce yapılmış dövmelerin silinme işlemi daha uzun bir süreci kapsayabilmektedir. Dövme yapma işlemi için materyal olarak kalitesiz boya çeşitleri kullanılmışsa, dövme silme işleminden yüzde 100 verim almak zorlaşmaktadır.
Ancak bu tür durumlarda ise fraksiyonel radyofrekans veya kimyasal peeling gibi yöntemlere başvurulmaktadır. Açık renkli dövmelere nazaran koyu renkli ve siyaha yakın dövmeler daha kolay silinmektedir.
Lazer İle En Zor Silinen Dövme Renkleri Hangileridir?
Kırmızı, mor, yeşil ve sarı renkli dövmeler silinmesi en zor dövmelerden olmaktadır. Dövme sildirme işleminde avantajlı olan kişiler, açık tenli, güneşten bronzlaşmamış, koyu mavi, lacivert veya siyah renkli dövmeye sahip olanlardır.
En kolay Silinen Dövme Çeşitleri Hangileridir?
Küçük çaplı dövmeler ve çizgisel dövmeler diğer büyük çapa sahip olan dövmelere göre daha kolay silinmektedir.
Ayrıca iki renk olan yani siyah beyaz dövmeler renkli dövmelere göre çok daha kolay bir şekilde silinmektedir. Lazerle en zor silinen dövme çeşitleri ise çok renkli olan büyük dövmelerdir.
Kaş Dövmesi (Kontürü) Lazer Yöntemi İle Silinir Mi?
Kaş kontürü ya da diğer bir ismi ile kaş dövmesi, kaşı az olan ya da kaşı istediği şekilde olmayan kişilere uygulanan uzun süreli kalıcı olan ancak zaman içerisinde kendi kendine kaybolabilen bir kalıcı makyaj uygulamasıdır. Kaş kontürünü silmek için pek çok yöntem bulunmaktadır, lazer yöntemi de bunlardan biridir.
Lazer ile Kalıcı Makyaj Silinir Mi?
Kalıcı makyaj yapımında kullanılan boyalar dövme uygulamasındaki boyalarla aynı değildir. Kalıcı makyajda kullanılan metalik alt yapıya sahip boyalar kalıcı makyajın silinmesi esnasında bir takım risklerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Metalik boyalar lazer ışığı ile birleştiğinde koyulaşabilmektedir.
Bu durumda onarımı çok daha güç bir görünüm meydana gelebilmektedir Bu tür durumlara sebep olmamak adına dövme silme işlemi yerine lazer peeling ile kalıcı makyaj silme daha uygun bir tercih olacaktır. Ancak lazer peeling işleminde de birtakım riskler söz konusu olabilmektedir.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Sonrasında Cilt Yüzeyinde İz Kalır Mı?
Ne tür bir dövme olursa olsun silindikten sonra eski yerinde az da olsa bir iz kalmaktadır. Bu iz daha çok beyaz bir renkte hafif kabarıklık olarak görülmektedir.
Zaman içerisinde görünüm olarak azalan bu alana isterseniz sonrasında yeniden başka bir dövme yaptırabilirsiniz. Özellikle iz kalmaya eğilimli bölgeler olan göğüs, üst kol ve ayak bileğidir.
Dövme Sildirme İşlemi Ağrılı Mıdır?
Dövme sildirme de tıpkı dövme yaptırma gibi biraz acı veren bir işlemdir. Lokal anestezi ile yapılan dövme silme işleminin acısı dövme yaptırmanın acısından azdır.
Lazerle Dövme Sildirme Öncesinde;
Güneş banyosu, sauna, hamam ve solaryum gibi aşırı sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır. Bu tür faktörlere maruz kalınmışsa eğer tedaviye 2-3 gün sonra başlanmalıdır.
Lazerle Dövme Sildirme Sonrası Uyarılar
Uygulama sonrasında tedavi edilen bölgenin üzeri kapatılmaktadır. Uygulama alanı 24 saat süreyle kapalı kalmalı ve su ile temas ettirilmemelidir. Uygulama alanı günlük olarak nemlendirilmeli, kabuklar koparılmamalıdır.
Uygulama alanı 2 – 3 hafta boyunca kabuklanma ve kabukların dökülmesi süresince güneş ışınlarına direkt maruz kalmamalı ve aşırı sıcak ortamlardan sakınılmalıdır.
Yara iyileşme sürecine girene kadar başka bir işlem yapılmamalıdır. (ağda, epilasyon, peeling vs.)
Lazer İle Dövme Silme İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?
Uygulamayı yaptıran kişilerde işlemden sonra yan etkilere oldukça az rastlanılmaktadır. Tedaviden sonra hasta günlük aktivitelerine hemen dönebilmektedir.
Lazer ışığının dövmenin bulunduğu alan üzerine etki etmesiyle bölgede hafif kızarıklık ve yanma hissi görülebilmektedir.
Bu şikayetler birkaç günde içerisinde ortadan kalkmaktadır. Ayrıca dövme silme seansına başlandıktan hemen sonra dövmenin koyulaşması görülür. Ardından günler içerisinde dövmenin renginde açılma ve solma görülmektedir.
Dövmenin Kısmi Olarak Silinmesi Mümkün Müdür?
Dövmenin kısmi olarak silinmesi mümkündür. Dövmenin içindeki bir yazı veya desenin silinmesi işlemlerini yapabilecek incelikte lazerler ve teknikler kullanılmaktadır.
Lazerle Dövme Silme Fiyatları Nedir?
Lazerle dövme silme uygulamasının fiyatları uygulamanın yapılacağı bölgeye, dövmenin büyüklüğüne ve merkeze göre değişiklik gösterebilmektedir.
Ancak yapılacak olan işlemin fiyatından ziyade, merkezin hijyenik olarak uygun olması ve işlem yapacak olan kişinin uzman bir kişi olması çok daha önemlidir.